Nieuws uit Borne

Rondetafelgesprek met wethouder Martin Velten

Gepubliceerd op: 16/10/2018

De BBO (Bundeling Bornse Ondernemers) zoekt in samenwerking met de gemeente Borne ondernemers die graag willen werken aan de positie van de werkende mantelzorger in hun specifieke dubbelrol van werknemer en mantelzorger. Wethouder Martin Velten nodigt deze ondernemers, van harte uit voor een rondetafelgesprek op 22 november van 16.00 uur tot en met 17.30 uur in het gemeentehuis. Tijdens het rondetafelgesprek gaat de wethouder graag in gesprek over de maatschappelijke uitdagingen die er liggen voor lokale overheid en het bedrijfsleven als het gaat om kunnen werken in combinatie met mantelzorgtaken. Zorgen voor anderen. Wat komt er op ons af? Welke oplossingen zijn er? Hoe kunnen we verbinding maken op het gemeenschappelijk belang, namelijk de werkende mantelzorger thuis blijven inzetten, maar ook op het werk? Mantelzorg op de werkvloer: elke werkgever heeft ermee te maken. Iemand is mantelzorger als hij of zij langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit zijn of haar omgeving. Gemiddeld heeft 1 op de 5 werknemers mantelzorgtaken, in de zorgsector is dat zelfs 1 op de 3. Werknemers met mantelzorgtaken hebben meer zorg, meer werk, meer stress. Ze raken belast, mentaal en fysiek. Welke gevolgen heeft dit voor ondernemers?

Sinds afgelopen juli beschikt de gemeentelijke organisatie over de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Tijdens de overhandiging van deze erkenning heeft Lex Nijhuis (voorzitter BBO) kenbaar gemaakt ‘het stokje te willen overnemen’. De gemeente Borne geeft ondernemers de mogelijkheid om, onder begeleiding van het bedrijf Jong en Veer, dit onderwerp expliciet in het kader van de inzetbaarheid van medewerkers aan te pakken. Ondernemers kunnen zich aanmelden voor de rondetafelgesprek via de BBO, info@bboborne.nl.
Lees verder...

Vergankelijkheid in expositie Koetshuis Borne

Gepubliceerd op: 15/10/2018

In oktober en november is in het Koetshuis in Borne de expositie ‘Vergankelijkheid’ van Anita Boerrigter te zien. De expositie is samengesteld uit eerder werk en vormt een drieluik rond het verleden, het heden en een toekomst.

Anita heeft verschillende materialen gebruikt om uitdrukking te geven aan het thema: De lijkwade van het Huys Hengelo toont een reeds gestorven dood. De foto’s met rouwrand symboliseren de omgang in onze tijd met het milieu. De videoprojectie laat zien dat de toekomst positief kan uitpakken, als we maar met z’n allen samenwerken.

Anita Boerrigter woont in Hengelo, zij is afgestudeerd aan de AKI in Enschede als beeldend kunstenaar.

‘KUNST in het Koetshuis’ is een Borns kunstenaarsinitiatief en bestaat uit Jaap Besteman, Udona Boerema, Remco Dikken, Carel Harberink, Mirian Jacobs, Heleen Redderhof, Dini Selfhout en Jet van der Tol. Zij organiseren exposities met gevarieerd werk van professionele beeldend kunstenaars uit de regio in het Koetshuis links naast het Kulturhus in Borne. Daarnaast treden zij als groep naar buiten in diverse kunstprojecten.

Adres: Marktstraat 23, Borne.

Openingstijden: Overdag en ’s avonds zichtbaar via de glazen pui.
Lees verder...

NEO Borne ook met tien man een maatje te groot voor Reutum: 5-1

Gepubliceerd op: 15/10/2018

Ondanks (of dankzij?) het fraaie nazomerweer waren toch nog vrij veel toeschouwers naar ’t Wooldrik gekomen om NEO – Reutum te aanschouwen. Ze zullen het niet berouwd hebben want na 90 minuten stonden er via 5-1 maar liefst zes goals op het scorebord. Domper was de volledig onterechte rode kaart voor Mauro Lohuis na een klein een uur spelen.

De eerste twintig minuten speelde NEO erg goed en het was een wonder dat de mannen van van Holland niet op voorsprong kwamen. De ene fraaie aanval na de andere rolde op het doel van Reutum af, maar behalve een bal op de onderkant van de lat van Rick ten Tusscher, na een prachtige aanval, leverde dat niet op. Diezelfde ten Tusscher had zich vlak ervoor via een panna prachtig vrijgespeeld, maar de slotpass smoorde in een mêlee van Reutum-verdedigers.

NEO verslapte even en na een foutieve pass van Stijn Huls kon de handige Lindsay Moncherry Bob Peterman omspelen en leek te gaan scoren. Gelukkig was Robin Oude Kamphuis ter plaatse om de bal van de doellijn te halen.

NEO herpakte zich en Jochem Stam schoot hard op de vuisten van Kevin Tulk. Nadat een mooie aanval via Ron Spoler en Max Brunninkhuis net smoorde kwam NEO vlak daarna wel op 1-0. Stijn Baars kwam weer eens goed door over rechts, zijn pass leek te worden gemist maar Jesse Keur stond klaar om diagonaal de meer dan verdiende 1-0 binnen te schieten.

Nadat Reutum direct na de aftrap reclameerde voor een strafschop en de daaropvolgende gevaarlijke hoekschop ternauwernood kon worden weggewerkt leverde de volgende NEO-aanval wel de 2-0 op. Mauro Lohuis bediende Ron Spoler die op snelheid de achterlijn haalde.Max Brunninkhuis was ter plekke om 2-0 te laten aantekenen.

Tot de rust nóg vier kansen voor NEO. Jochem Stam schoot na een fraaie actie net voorlangs, Stijn Baars miste een strakke voorzet van dezelfde Stam nipt en Rick ten Tusscher schoot net naast nadat hij iets te ver naar de zijkant was gedrongen. De laatste kans ontstond na een voorzet van Stijn Huls. Liefst drie pogingen kreeg NEO, maar elke inzet werd gekeerd en ook de rebound van Mauro Lohuis trof geen doel.

Na vijf minuten in het tweede bedrijf creëerde Ron Spoler door goed te storen de eerste kan na rust. Kevin Tulk kon zijn inzet nog net onderscheppen.

Na 57 minuten de meest dubieuze situatie van de wedstrijd. een diepe bal op Sam Holsink leek met een goede tackle geneutraliseerd te worden door Mauro Lohuis. De Reutum-speler kwam echter ten val en arbiter Khalifa besloot tot ontzetting van NEO een strafschop en een rode kaart te geven. Behalve dat de bal gespeeld werd gebeurde de schermutseling buiten het strafschopgebied en liep Steven Zonder gelijk op met de beide kemphanen. Jammer van de verder goed leidende Khalifa. Jord van der Aa liet zich het buitenkansje uiteraard niet ontnemen: 2-1.

NEO was heel even van slag en speelde kort uitermate slordig. Bob Peterman voorkwam zelfs een Reutumse gelijkmaker, maar vanaf minuut 65 waren de zwartwitten weer de baas en de ingevallen Pascal van Berkum stelde met een puntgave voorzet Rick ten Tusscher in staat de bevrijdende 3-1 aan te laten tekenen.

Reutum kon niet anders dan berusten en NEO bleef ook met zijn tienen de bovenliggende partij. Dat resulteerde in nog twee treffers. Eerst stelde Ron Spoler Max Brunninkhuis in staat van dichtbij de 4-1 aan te laten tekenen en vervolgens kreeg NEO een wat gemakkelijk gegeven penalty. Rick ten Tusscher werd aangetikt en Ron Spoler benutte de strafschop. Khalifa liet hem echter overnemen en nadat Tulk de bal stopte werd de rebound alsnog verzilverd door Spoler: 5-1.

Een mooie overwinning met een wat bittere nasmaak. NEO is hierdoor geklommen naar een gedeelde vierde plek, op vijf punten achterstand van het Glanerbrugse duo Sportlust en Avanti dat netjes zonder puntverlies bovenaan staat. Zondag gaat NEO naar Lonneker om daar te proberen de stijgende lijn door te trekken tegen promovendus LSV dat nipt van Victoria’28 won en inmiddels vier punten heeft verzameld.

tekst en foto met dank aan rksvneo.nl
Lees verder...

Meer Nieuws uit Borne