Hengelo kijkt kritischer naar zorg

Gepubliceerd op: 12/12/2018

Hengelo kijkt kritischer naar zorg

HENGELO Alle Hengeloërs met een indicatie voor de Wmo en de Jeugdzorg worden volgend jaar opnieuw beoordeeld omdat de regels worden aangepast. “Uitgangspunt is ondersteuning op maat, passend bij wat de inwoner zelf kan”, is daarbij het uitgangspunt van de gemeente. De zorg komt in een aantal gevallen letterlijk dichter bij huis: begeleiding, dagbesteding, jeugdzorg. Want de gemeente moet op de centen letten.


“Bezuinigen is niet het goede woord. Maar de bomen groeien niet meer tot in de hemel. We kijken kritischer naar de zorg voor onze inwoners, het allerbelangrijkst is daarbij dat iedereen goede basiszorg krijgt ,” zegt wethouder Bas van Wakeren. De Wmo en de Jeugdzorg kost de gemeente jaarlijks 49 miljoen euro, in totaal maken 11.000 Hengeloërs ervan gebruik.

Hengelo regelt de ‘inkoop’ van zorg samen met de Twentse gemeenten: het nieuwe ‘Twentse model’. Dat proces is in oktober afgerond. “Een manier van inkopen die aansluit bij de behoeften van de inwoners en resultaten centraal stelt”, meldt de gemeente in een persbericht. Op Twentse schaal zijn er bijna 300 aanbieders. Van Wakeren: “Maar 80 procent van de cliënten doet zaken met slechts twintig aanbieders.”

Bij elke aanvraag of melding wordt gekeken of een inwoner ook geholpen kan worden met een oplossing in de eigen woonomgeving. Daarbij gaat het onder meer om de aanpak van eenzaamheid. In dat kader krijgt iedereen die 75 wordt een bezoekje van een medewerker van welzijnsorganisatie Wijkracht. Ook contacten met lot- en taalgenoten en dagbesteding worden dichter bij huis gezocht.

Van Wakeren: “De zorgvraag is niet gewijzigd. Maar in sommige gevallen gaan we naar andere oplossingen zoeken die minder duur zijn. We kijken eerst of we in groter verband wat kunnen organiseren, daarna komt maatwerk in beeld.”

Bron: Radio Hengelo TV

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht