Agenda Bornse Synagoge

20 december 2015 t/m 24 januari 2016, op de zondagen, 14.00-17.00 uur
Jan – Bilitewski, Expositie
 
Jan Bilitewski maakt schilderijen die uitnodigen om te delen. Voorbeelden uit de religie gebruikt hij als drager om een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen. Ze creëren ruimte voor het onverwachte. Jan wil zijn schilderijen gebruiken om het contact tussen mensen tot een nieuw verhaal te laten worden.
Entree: gratis
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vrijdag 22 januari 2016, 20.00 uur
Marie-Thérèse ter Haar,  Lezing  ‘De Russische vrouw’
Marie-Thérèse ter Haar gaat vanavond in op de leefwereld van de Russische vrouw en belicht ze drie generaties Russinnen: van  puber tot baboesjka.  Hoe leeft de Russische vrouw? Wordt zij onderdrukt door haar echtgenoot of door de Russische staat? Is ze geïnteresseerd in de politiek? Waarom gaan haar ogen stralen als ze het over haar rodina (moederland) heeft en welke geschiedenis draagt zij met zich mee?
Al diverse keren was ze in de Bornse synagoge met succesvolle lezingen en voorstellingen over Rusland.
Entree: 10 euro, inclusief consumptie
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Zondag 31 januari 2016, 15.30 uur
 
Eka Kuridze (sopraan) en Fred Oldenburg (piano), Concert
Beroemde parels uit de romantiek
Eka Kuridze (sopraan) en Fred Oldenburg (piano) hebben een goed doordacht, maar indrukwekkend programma samengesteld. Juist de romantiek, toen de muziek eigenlijk als hoogste der kunsten werd beschouwd, heeft een groot aantal beroemde parels voortgebracht.
 
Het programma heeft drie delen. Het eerste deel legt grote nadruk op de verbinding tussen muziek en poëzie, met liederen van Richard Wagner en Carl Maria von Weber.
 
In het tweede gedeelte betreedt Fred Oldenburg het podium als solist, en brengt een vertolking van “Kinderszenen” van Robert Schumann.
 
Het laatste deel is gewijd aan de liederen van Franz Schubert en Robert Schumann.
 
(Entree: € 15, -€/jeugd 7,50 €)
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7 februari t/m 20 maart 2016, op de zondagen 14.00-17.00 uur
Mirna Limon, Expositie
Mirna Limon studeerde in 2007 af in de richting beeldhouwen aan de AKI, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Enschede. Naast tekeningen maakt zij ook ruimtelijke objecten en installaties. Haar werken zijn afspiegelingen van haar levenslessen, dagdromen, herinneringen, woordspelingen en hersenspinsels. Transformatie en tijd zijn terugkerende thema´s in haar werk. Door elementen uit hun omgeving te halen en in een andere context te plaatsen, ontstaan er gestaltes en voorwerpen die nog enigszins herkenbaar zijn voor de kijker, voorzien van een nieuwe huid.
entree gratis
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vrijdag 11 maart 2016, 20.00 uur
 ‘Bob Dylan 1962-1964 tribute’,  door Frans Assink en Bart Eugelink
 Bob Dylan is één van de grootste singer songwriters van de VS in de 20e eeuw. In de jaren ’62 tot ’64 groeide hij uit tot een idool. Vanwege zijn grote betekenis voor de Amerikaanse muziekcultuur werd hem in 2012 de Presidential Medal of Freedom toegekend door president Barack Obama.
 In het begin van de roerige jaren 60 kon de singer songwriter Bob Dylan als geen ander de gevoelens van zijn generatie verwoorden.  In de tijd van rassenrellen, koude oorlog en werkloosheid vond Dylan inspiratie tot het schrijven van bijzondere liedjes als  Blowin’in the wind, Like a rolling Stone, Knockin’on heaven’s door en Hurricane. Deze onvergetelijke muziek is vanavond te beluisteren in de Bornse synagoge, gespeeld en gezongen door Frans Assink (zang, gitaar, mondharmonica) en Bart Eugelink (gitaar, klarinet, trekharmonica  en cajon) en ondersteund met slides en authentieke filmfragmenten.  
Entree: 10 euro, inclusief consumptie
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 april t/m 22 mei 2016, op de zondagen 14.00-17.00 uur
Carolien Oostveen, Expositie
 Carolien is in 2014 afgestudeerd als beeldend kunstenaar aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ze onderzoekt in haar kunstwerken wat de betekenis is van autonomie en hoe wij als mensen omgaan met (on)afhankelijkheid, en de angsten die hiermee gepaard gaan.
Macht, angst, dominantie, intimiteit, dynamiek in groepen en relaties zijn thema’s die Carolien fascineren. Hiervoor gebruikt zij eigen ervaringen als inspiratiebron. In haar collagetekeningen maakt zij gebruik van veelal geplakte onderlagen van krant, karton of ander materiaal. Daar tekent zij vervolgens overheen met houtskool, soft- en oliepastel, Oost-Indische inkt en potlood.
entree gratis
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
29 mei t/m 10 juli 2016, op de zondagen, 14.00-17.00 uur
Sjoerd Tegelaers, Expositie
Sjoerd Tegelaers is in 2014 afgestudeerd in de richting fine art (painting) aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Enschede, waarna hij een postgraduate studie in printmaking is gaan volgen aan de Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design, in Wroclaw, Polen.
Hij probeert in beeld te brengen wat met woorden niet gezegd kan worden.  Bewust maakt hij werken die ruimte bieden voor meerdere interpretaties. “Ik probeer mensen aan het denken te krijgen. Zowel over het leven in het algemeen, als het leven in een samenleving waar gekke dingen gebeuren”
Entree: gratis
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vrijdag 15 april 2016, 19.30 uur
Ben Coelman, Lezing  ‘Music for Hitch, Muziek in de films van Alfred Hitchcock’ , in samenwerking met het Filmhuis
 Alfred Hitchcock is zonder twijfel één van de grootste en meest veelzijdige cineasten van de 20ste eeuw. Voor zijn beste films werkte de Britse regisseur samen met gerenommeerde componisten als Franz Waxman, Miklos Rozsa en Bernard Herrmann wat resulteerde in meesterwerken waarin muziek en beeld een perfecte combinatie vormen. In de voordracht komen een zestal van Hitchcocks romantische, humoristische en soms spannende films uit de periode 1940-1960 uitgebreid aan de orde. Met een grote selectie beeld- en geluidsfragmenten wordt een portret geschetst van Hitch als mens en als cineast in relatie tot de andere kunsten, de muziek voorop.
De lezing is te beschouwen als een inleiding op de Hitchcockfilm die op 20 april in het Filmhuis wordt vertoond.
Ben Coelman is sinds 1997 verbonden aan de Nederlandse Reisopera te Enschede als manager bureaudramaturgie en educatie. Naast zijn werkzaamheden bij de Nederlandse Reisopera is hij onder andere ook werkzaam als adviseur op het gebied van klassieke muziek voor theaters.
Entree: 10 euro, inclusief consumptie
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Zondag 5 juni, vanaf 11.00 uur
 
Amateurs voor Amateurs
Door en voor muziekliefhebbers
 
Speel je een instrument of zing je en vind je het leuk om je mooiste stukken alleen of samen met anderen voor publiek te spelen en/of te zingen, meld je dan aan voor Amateurs voor Amateurs, onze jaarlijkse muzikale marathon.
Meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden zullen t.z.t. op de website van de synagoge te vinden zijn.
Kom meedoen, luisteren en kijken!
De synagoge is deze dag open voor geïnteresseerde toehoorders.
(Toegang gratis)