Afscheid nemen van gesneuvelde blauwe ceder

Gepubliceerd op: 21/11/2018

Afscheid nemen van gesneuvelde blauwe ceder

HENGELO De blauwe ceder werd vorige week donderdag meteen door de gemeente omgezaagd, nadat de Raad van State had uitgesproken dat de boom op het Burg. Jansenplein wel weg mocht. Maar de ceder leeft nog een beetje. Een deel van de dikke stam van bijna 2,5 meter ligt 'opgebaard' op een rode loper van de nieuwe kunstbroedplaats Art Hok, in het gebouw van de Bataafse Kamp. Komende zondag kan er afscheid worden genomen, waarna boomkunstenaar Hans Nijmeijer de stam in mootjes zal zagen.


De zaal is helemaal aan de gesneuvelde ceder gewijd. Aan de muren hangen de 43 prenten en gedichten die enkele maanden geleden door kunstenaars en Hengeloërs, die zich het lot van de ceder aantrokken, werden gemaakt in het kader van een vergeefse actie om de markante boom te behouden. Belangstellenden zijn hier zondag van 15.00 tot 17.00 uur welkom om afscheid te nemen. ‘Een einde als begin’, heet de korte expositie, die vooruitloopt op de officiële opening van Art Hok in januari.

Meteen nadat de ceder was gesneuveld ging een delegatie van kunstenaarsinitiatief 074 PK op zoek naar de restanten. Die bleken vlakbij op het bouwterrein van het nieuwe stadskantoor te liggen. De bouwbedrijven Van Wijnen en Heijmans vervoerden de delen van de blauwe ceder vervolgens met zwaar materieel naar de Bataafse Kamp. Ook Nijmeijer kreeg grote stukken van de dikke stam.

Het zwaarste gedeelte ligt nu in Art Hok. Beeldend kunstenaar Pier van Dijk heeft hier een witbetegelde ruimte van 170 vierkante meter gehuurd, het eerdere onderkomen van een horeca-opleiding. Leden van 074 PK zijn hier elke maandag aan het werk om de tentoonstellingsruimte op te knappen en in te richten met de expositiepanelen die zijn meegenomen van StARTion, het vroegere domein van de kunstenaars.

Art Hok krijgt een gemeentelijke bijdrage van 5.000 euro voor het organiseren van een aantal tentoonstellingen. Bij 074 PK zijn zestig kunstenaars aangesloten. De nieuwe kunstruimte is gevestigd aan de Drienerstraat 34, tegenover de Titus Brandsmaschool en op een steenworp afstand van HeArtGallery. Van Dijk: “Dat is prima!”

Bron: Radio Hengelo TV

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht